12 toukokuuta 2013

106# KKR:n koulukilpailuharjoitukset 4.5.

Vihdoin pääsin kirjoittelemaan nyt jo viikon takaisista kisoista Poppisella. Jo aamuvarhain hipsuttelin tallille tuhat perhosta vatsassa. Jätkän omistaja teki mun hiuksiin letit, eikä otsiskaan päässyt kummittelemaan. Joskus kymmenen aikaan napattiin Poppinen tarhasta ja ruvettiin pistämään sitä kisakuntoon. Jätkän omistaja teki lettejä ja mä pyörin jaloissa.

Vähän vailla yksitoista rupesin pistämään varusteita. Pistin messuilta ostetun blingbling-huovan, jossa lukee strasseilla Poppinen. Kaikki ainakin tietää kuka on menossa! Yhdentoista maissa menin kentälle kävelemään. Verkkailtiin ja mentiin rata läpi siis omalla kentällä, vaikkakin verkkailu jäi vähän pitkäksi, sillä oli kymmenentenä lähtövuorossa ja kisat alkoivat vasta kaheltatoista.

Poppinen oli "kotiverkassa" ihan ok, meni hyvin kulmiin ja radan kertauskin sujui. Muutaman kerran lävistäjälle rikko laukalle, mutta muuten hyvä. Käveltiin aika reilusti, ettei Poppinen väsyis.

vas. kuvassa on meidän tyylillä lävistäjä laukalla :D
Poppisella on tapana spurtata ihan kunnolla tohon suuntaan!
Kahdentoista maissa lähettiin hipsuttelemaan kisapaikalle, joka sijaitsee muutaman sadan metrin päässä meidän tallista. R ja V meni mönkkärillä ja Sanna huristeli perään sen mopedilla. Sitten tultiin me Poppisen kanssa. Ehdin jo vannottaa Poppista olemaan hyvin meidän kävellessä kisapaikalle, ja lupas pyhästi olla heittämättä mua selästään.

Kisapaikalla mentiin maneesiin verkkailemaan, ja Poppinen oli ihan "höhöö, moi kaverit!"-fiiliksellä. Se hirnu ja höris ihan jokaiselle, mutta onneks hetken päästä sitten asettu. Poppinen oli verkassa kiva, vaikka mä olinkin varmaan jännittynyt kuin rautakanki. Oltiin verkkailun jälkeen menossa kävelemään, kun jouduttiinkin sitten mennä pistämään lainakuolaimet, sillä meillä oli suussa kielletyt sellaiset. Siinä vaiheessa olin jo että ei paska, mutta vielä "huonommaksi" oli menossa. Mentiin kysymään et saako olla raippaa, mutta saatiin vastaus että ei, kannukset on pakolliset. 

minä ja viiden tähden sensuuri *****
No ei muuta kuin lainakannukset jalkaan, vaikka vähän hirvittikin. Menin maneesiin uudestaan verkkaamaan, ja Poppinen tuntu kuitenkin ihan hyvältä, kun miettii että oltiin lainakamoissa.

Verkkailtuani hetken, ja törmäiltyä muihin ratsukoihin, huomasin ettei kannukset oo sittenkään niin pahat. Ekaa kertaa siis käytin. Mentiin pihalle kävelemään ja odottelemaan vuoroa. Olin jo verkannut aika reilusti (kotona + kaks kertaa maneesis) mutta Poppinen ei kuitenkaan tuntunut väsyneen. Vähän ennen meidän vuoroa oli sitten kuitenkin vielä 10 min tauko, joka sai mut vielä enemmän hermostumaan. Kymmenen minuuttia kului liian yllättävän nopeesti, ja pian me oltiinkin jo kävelemässä kouluradan vieressä, edellisen ratsukon suorittaessa rataa. 


Radalle kun mentiin, jännitys oli jo vähän helpottanut, mutta mahassa mylläs edelleen. Rataan sai tutustua ennen pillinvihellystä, ja me ravailtiin kaikkia mahdollisia kuvioita siellä, ettei Poppinen sitten säikkyisi mitään. Kun pilliin vihellettiin, me ravattiin ulos radalta, kierrettiin kukkaämpäri ja tultiin pituushalkaisijalle - pysähdys ja tervehdys. Sitten eteenpäin. 


Yritin taivuttaa Poppisen hyvin mutkaan, mutta en onnistunut. Lävistäjälle ja askeleenpidennys. Se menee plörinäksi ja Poppinen rikkoo laukalle. En saa sitä heti alas, ja tuomari merkitsee paperiin "rikkoo laukalle, ei esitetty." Sitten kolmikaarinen kiemuraura kentän yli. Poppinen kiihdyttelee tapansa mukaan ensimmäisessä kaarteessa ja tuomari kirjoittaa tahdin hidastamisesta. Pitkällä sivulla askeleenpidennys harjoitusravissa, menee hyvin. Tuomari kuitenkin kirjoittaa että selkeämmät siirtymiset. 


Pysähdys ja peruutus. Peruutus meinaa jäädä kesken, mutta saan vielä yhden askeleen. Poppinen vastustelee kättä, ja tuomari merkitsee senkin. Lävistäjälle taas. Meni paremmin kuin edeltäjänsä, mutta tuomarin mielestä lopahti vähän yli puolessa välissä. Sitten laukannosto, Poppinen nostaa hyvin. Keskiympyrällä se kuitenkin vaihtaa ristilaukalle, mutta saan melko pian takaisin. Lävistäjä laukassa, Poppinen kiihdyttelee, ja tuomari ei pidä siitä. Pah. Sitten toiseen suuntaan laukka, joka sujuu paremmin. 


Kymmenen metrin voltti oli hyvä, enemmän asetusta ja taivutusta, niin olisi ollut parempi. Sitten pituushalkaisijalle, josta paperin parhaat pisteet. "Hyvin pit.halkaisijalla." Hienoa. Prosentteja saatiin 48.8 % Pettymys valtaa pian, mutta ei se mitään, kotitallilla kun paperia tarkasteltiin, niin huomattiin että lähes joka kohdassa lukee "poni sitä", "poni tätä", tuomari on siis luullut Poppista poniksi. Pettymys vaihtui aika pikaisesti huvittuneisuudeksi, sillä eihän kukaan voi luulla Poppista poniksi? Ei siis ihme, että saatiin niin huonot pisteet ja prossat, jos tuomari on arvostellut Poppisen ponina... Mua jäi ainoastaan radalta ärsyttämään ne laukkarikot, ja Poppisen jännittyneistyys. No ens kerralla paremmin! 

"Ratsastit reippaasti, mutta poni ei oikein ollut kunnolla avuillasi, josta virheet myös johtuvat. Taivuta ja aseta paremmin. Ratsasta heppa paremmin pohkeen ja ohjan väliin. Laukka aika epätahtista, onko ponilla kaikki kunnossa? Tsemppiä jatkoon! :) "

Ei se haittaa, kisojen jälkeen kotitallilla on yksi iloinen heppahöperö ja poni! Sijoitusta en vieläkään tiedä, koska missään ei näy. Seuraavat kisat taitaa sitten olla vissiinkin elokuussa. Koska nyt en jaksa enempää kirjoittaa, niin pistän seuraavaan postaukseen ehkä ratavideon ja sitten muuta höpötystä viikonlopusta! Siihen asti, moro ! :) 



34 kommenttia:

  1. Mutta miten se vaikuttaa erilailla siihen arvosteluun ja pisteisiin vaikka se luulisikin sitä poniksi? Ja entäjos tuomari vain käytti sitä nimeä "poni" paikka tarkoitti hevosta. :)

    VastaaPoista
  2. Ponin askel lajit ovat erilaiset kun lv.n. Ja se on luullut sitä poniksi ei tiennyt että on lv. Tallilta R.

    VastaaPoista
  3. Kuin monta milliä sun kannuksissa on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko sanoa ettei mitään hajua, sillä en niihin kerennyt paljoa perehtymään, sillä jouduin pistämään ne selässä :D

      Poista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommentti eliminoitu, koska vaikka asia olisi ollut järkevä, oli muotoiltu täysin väärin. Ja kyllä, poni ja hevonen arvostellaan erilailla. Kannattaa lukaista muutama tietokirja, ennenkuin tulee toisen ihmisen blogiin haukkumaan hevosia, ja huutelemaan vääriä asioita! :)

      Poista
  5. Miten hevoset ja ponit muka arvostellaan erilailla koulukisoissa? Nehän voi kisata samoissa luokissa toisiaan vastaan, ei poneilla oo mitään omaa arvosteluskaalaa vaan sen takia että ne on poneja?! :D Arvosteluperusteet löytyy koulusäännöistä eikä siellä oo mainittu että hevosen koko olis mikään arvosteluperuste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä!! :D Mun poni on ainakin aina arvosteltu ihan samanlailla kuin mun hevonen..

      Poista
  6. En tarkoittanut että ne erilailla niinsanoitusti arvostellaan, mutta kun katsoo, niin ponin ja hevosen askeleet on aivan erilaiset. Ratsuponit kokoaa laukkaansa enemmän, ja muutenkin liikkuu erilailla kuin lämpöset, ja kun tuomari luuli poppista poniksi, arvosteli hän sen ponin askelissa eikä hevosen! Anteeksipyynnöt epäselvästä tekstistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. näin se on munkin mielestä!! (:

      Poista
    2. Mä en nyt kyllä edelleenkään ymmärrä mitä ajat takaa :D jos se tuomari olis tienny että Poppinen on lv, oisko sen pitäny ajatella et "hyvä laukka LÄMPÖSEKS" tai "hyvä kiemuraura/voltti/lävistäjä/mikä vaan tehtävä radalla, LÄMPÖSEKS" ja antaa parempia pisteitä? Jos nyt otetaan esimerkiks tää laukka, joka suurimmalla osalla lämpösistä (niin myös mun hevosella!) on nelitahtinen, niin siitä ihan oikein rokotetaan kouluradoilla koska säännöissä on että laukan tulee olla kolmitahtista. Ihan samoin rokotetaan jos käynti on passitahtista, sen kun kuuluisi olla nelitahtista. Hyvin ratsastetulla lv:llä voi käynti- ja raviosuuksissa päästä ihan samoihin pisteisiin kuin "ratsuroduilla", yleensä se on se laukkaosuus josta pisteet on ymmärrettävästi alhaisemmat, jos se laukka ei ole kolmitahtista.

      Poista
    3. Kerrankin lämpösen omistaja, joka ei nosta omaansa pallille ja puhuu asiaa.

      Poista
  7. Tottakai luokan kaikki ratsukot arvostellaan samalla skaalalla. Ei kenellekään anneta armopisteitä siitä, jos hevonen on lämpönen. Muutenhan kilpailuilta tavallaan katoaisi idea :D

    VastaaPoista
  8. Ei kai sillä hevosen tai ponin rodulla ole mitään väliä siellä kisoissa?? Kaikki on siellä tasan samalla viivalla. Ja avoimissa luokissa myös ponit ja hevoset. Se on hevosen/ponin suvusta kiinni millaset liikkeet milläkin on, eikä hemmetti mistään rodusta. :D Ja olis aika epäreilua jos lämppärit arvostellaan eri asteikolla. Mä ainakin ostin ihan rotuponin juuri sen takia, että haluan pärjätä kilpailuissa.. Jos lämppärien pitäisi saada paremmat pisteet ni hitto oisin ostanu sellasen ni ois päässy helpommalla. Tuntuu, että nyt hieman yritetään selitellä pisteitä vaikka ne olivat varmasti ihan oikeutetut.

    VastaaPoista
  9. Voi hyvänen aika, ei kukaan ymmärtänyt munkaan pointtia tässä. Mulle on nyt ihan sama mitä kukakin sanoo, eikä mulle tarvii tulla ruikuttamaan, ku pistän tänne väärää tietoa ja niin ees päin. Mä oon 12v, olin Poppisen kanssa meidän ekoissa kisoissa, ja hevostietoa/taitoa vasta viideltä vuodelta. Antakaa te anotkin mun nyt vain kuvitella mitä haluan. Ja ollaan pohdittu tätä myös talliporukan kanssa. On hyvin mahdollista että ootte oikeassa ja niin ees päin. En tätä asiaa kuitenkaan katsonut kulmasta lv ja poni vaan hevonen ja poni, vaikkakin hieman epäselvästi. Kiitän ja kuittaan, virheistä oppiii. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja ymmärrän kun joku tulee asiallisesti sanomaan (kuten jossu teki) mutta ei tähän kauheeta kasaa anonyymejä tarvittais! :)

      Poista
    2. Mun ponilla on isommat ja lennokkaamat liikket kun suurimmalla osalla hevosista.. Että en edelleenkään ymmärrä miten ne askellajit siitä eroaa. Ei omaan silmään mitenkään. Tai siis kyllä, myös minun ponin askellajit erooa hieman noista 200tonnin hevosista joita tallilla tönöttää, mutta perustallilla oma ponini olisi luultavasti isoliikkeisin :D Ja eikö ole vaan hyvä että saat sitä tietotaitoa edes jostain.

      Poista
    3. Mä en kyllä ymmärrä miten eroaa että ajatteletko hevosen ja ponin eroja vai lämpärin ja ponin. Jos menet junioreiden tai senioreiden sm:n niin siellä voit valittaa jos heppas muka arvostellaa ponina... Kirjoitit "ei ihme jos tuli huonoja pisteitä jos arvosteltiin ponina" ja tuossa aika selkeästi sanot mitä muut ovat täällä argumentoineet. Lisäksi koko ajan sanot "poppis sitä ja tätä" kannattaa joskus myös katsoa peiliin. En halua latistaa sinua ihan maan rakoon, niin sä ja poppis olette toisillenne kivan kokoset ja sulla on kiva blogi:)

      Poista
    4. Miksei reetalla olis oikeutta sanoa "poppis sitä ja tätä" jos tää blogi kertoo poppisesta XD

      Poista
  10. Sun ikäsillä sais olla vain 15 milliset.:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. okei, no mulla ei kyllä oo mitään hajuu/muistikuvaa, mitkä noi ois ollu :D

      Poista
    2. Olisiko muuten kannattanut tutustua kilpailusääbtöihin ennen osallistumista? Vaikka kilpailuharjoitukset, erikoissäännöissä kilpailukutsussa lukee kilpailusäännöistä poikkeamat.

      Poista
    3. Kutsussa ei lukenut muuta kuin : "Koulukilpailut La 4.5 klo 12 alkaen. Luokka 1: Helppo C:1 2000, Luokka 2: Helppo B:0 2009" :D

      Poista
    4. Nimen omaan, jos ei olisi tarvinnut kannuksia tai olisi saanut olla raippaa, se olisi kutsussa lukenut.

      Poista
    5. Olen käynyt muutamissa koulukisoissa, eikä yksissäkään ole ollut kannuspakkoa/raippaa ei olisi saanut pitää. Joka kutsussa on ollut vain yleiset jutut, mutta ei mitään sun mainitsemista, eli en usko että erikseen joka kutsussa niin lukee.

      Poista
    6. mistä sitten olet sen ssanut tietää ettei siellä olisi kannuspakkoa? Ja älä ota tätä negatiivisena, en vain ole mikään äidinkielen mestari :D

      Poista
    7. Jos oikein nyt ymmärsin, niin ratsastuskoulunkilpailuissa ei ole kannuspakkoa, ja kilpailtuani muutamaan otteeseen ratsastuskoulussa, osallistuttiin noihin kisoihin, jolloin oli tyhmä ja luulin että noissakin kisoissa olisi samat säännöt. :)

      Poista
  11. Tuskin kukaan koulutuomari on niin epäpätevä että ei tunnista lv:tä lv:ksi.. Aika huono saa olla jos erehtyy luulemaan lämpöstä poniksi, kun vielä liikkeetkin näkee.

    VastaaPoista
  12. ja edelliseen kommenttiini vielä lisään sen, että älä laita koulukisoihin noin värikästä huopaa, aina vaalea, hillitty huopa.. Toi on niin nolo huopa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D:D:D:D ihana ano <3 Pakko sanoo kyl, et mä en ymmärrä mitä _noloa_ tossa kirjaillussa huovassa on ? :) Tavallinen heppamessuilta ostettu viininpuna-kerma-värinen kouluhuopa, johon on kirjailtu Poppinen sai nyt vihasi? Surullista.

      Poista
  13. No toi huopa on ihan kamala.. Kamalan värinen ja toi kirjailu on vieläkin kamalampi. Koulukisoihin ei kuulu tollaset huovat. Laita nyt ens kerralla joku hillitympi huopa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa a, varmaan vihaat mua, mut nä pistän ton saman huovan meidän seuraaviin kisoihin. Ja kun sulla ei ole edes hajua siitä, millaiset huovat muulla porukalla siellä oli, niin ei kannata puuttu toisten asioihin. :) Ja koulukisoihin ei kuulu tollaiset huovat? Jos ei, niin olisi tuomarilta kommenttia tullut.

      Poista
    2. ei tuomarilta vaan stewardilta mutta jos nyt oli kyseessä harjoituskisat niin minusta huopa on ihan sopiva :) Aluekisoissa teidät olisi voitu hylätä jos tuolla huovalla olisitte radalle menneet, kuten noilla leteillä. Niissä ei muuta vikaa ole kuin että tuollaisia rusetteja ei saisi olla :)

      Poista
    3. Joo, tiedänkin noi säännöt ja riskillä otettiin ja mentiin sitten noin, sillä tiedettiin niiden olevan harjoituskisat. :)

      Poista

Muistathan asiallisen kielenkäytön kommentoidessasi, niin kaikilla on mukavampaa!
HUOM// Kaikki kommentit menevät hyväksynnän kautta, joten ethän lähetä kommenttiasi kahteen kertaan?