16 heinäkuuta 2013

124# Kolmen kopla liikutettu

Kirjoitettu 14.7.

Jälleen kerran istun läppärin ääressä kera kivistävien lihasten. Ottaa koville kolmen ratsastus, joista yksi ei jaksaisi liikkua, koska on niin kuuma, toinen osoittaa mieltään ja kolmas on täynnä virtaa. Osaatteko yhdistää päivän aktiviteetit oikeisiin hevosiin?

Poppinen, Jätkä & Aino

Ensimmäisenä tänäänkin vuorossa oli Poppinen. Koska lähes jokainen varteenotettava kuvaajaehdokas oli karannut käsistäni, en saanut Poppisesta tai Jätkästä ratsastusmateriaalia, koska olin tyhmä enkä tajunnut ottaa kameraa kentälle, kuten Ainon kanssa tein... Poppisen kanssa käppäiltiin vähän kentällä, mutta koska oli niin kuuma, siirryttiin maastakäsin työskentelyyn. Tehtiin seuraamisharjoituksia ja mitä mieleen pälkähtikään. 


Tallissa hoidin Poppista pitkään ja vietin sen kanssa vain aikaa. Laitumella se jäi luokseni rapsuteltavaksi, vaikka ruunapojat olivatkin kauempana. Poppinen lähti lönköttelemään poikien luo vasta, kun olin mennyt talliin. Siihen asti se vain seisoi portilla ja odotti kai, että tulisin vielä rapsuttelemaan sitä herkkupalojen kanssa! Kävin kuitenkin erään tallilaisen pyynnöstä kippaamassa kottarillisen heinää niille, ja sain rapsuteltua Poppista taas hetken. 


Tallissa jäin hieromaan tuttavuutta kahden kisulin kanssa, joista toisen kylläkin jo tunsin, mutta toista en. Nimesin sen siis Raitajaakoksi, ja annoin sillekin vähän ruokaa. Kun kissat oli ruokittu ja kameran muistikorttia taas hieman täytetty, lähdin hakemaan Ainoa ja Donnaa. Tallissa hoidin ja rapsuttelin molempia pitkän aikaa, ja Donnan kanssa hiottiin jälleen meidän ystävyyttä. Kun rupesin laittamaan Ainolle varusteita, alkoi Donna seilata ympäri tallia, ja hermostutti samalla Ainoa. Lopulta pistin sen kiinni, mutta vähän väliä piti olla torumassa varsaa, kun se iski hampaansa kaikkeen mikä oli lähellä ja näytti hauskalta. Nimimerkillä hanskani oli aivan kuolassa.


Kun vihdoin ja viimein olin saanut molemmat kentälle, taistelu Reetta vs. jalustimet pääsi alkamaan. Ensin ne olivat liian pitkät, ja sitten lyhyet. Lopuksi ne olivat eripituiset ja sitten toisessa olikin liikaa kierteitä. Kun ne olin saanut auki, oli siinä taas yksi vähemmän kuin toisessa! 

Aino tuntui alkuun taas tosi kivalta, vaikka olisinkin odottanut, että sillä olisi vähän vähemmän virtaa kuumuuden takia. Donnakaan ei kerennyt edes makuulleen heittää, kun piti olla kaikkea katsomassa, sekä maistamassa ja juoksemassa mamman eteen pukkeja heitellen. Ainokin oli reipas, ja osoitti heti sen lähtemällä käynnistä raviin omia aikojaan. Alkuverkkailtiin ihan normisti ja sitten pistin kameran videoimaan aitatolpan päälle, jotta saisin edes jotain materiaalia tästä päivästä. 

videolta kaapattu
Aino oli paljon kivemman tuntuinen kuin edellisellä kerralla, vaikka pääsikin osoittamaan mieltään pomppuilun merkeissä. Tuurikseni sain osan niistä videolle, mutta Aino osasi ajoittaa "pahimmat" hienosti aina siihen väliin, kun kamera ei ollut käymässä. Aino oli alkuun vähän hidas pohkeelle, mutta parani loppua kohden roimasti! Mentiin ihan vaan lisäyksiä lävistäjällä ja väistöjä, joista osan teimme ravissa, ja onnekseni surkeimmat yritykset sain taltiloitua videolle... No, ei ole surkeita hevosia, on vain surkeita ratsastajia! Laukka meni tänään paremmin kuin perjantaina, enkä hölskynyt niin paljoa kuin silloin.

Laukka oli kuitenkin aikamoinen kompastuskivi, koska en tiennyt kuinka paljoa uskaltaisin vierasta hevosta eteenpäin ratsastaa, mutta aika pian Aino kyllä kertoi mikä oli sopivaa ja mikä ei - tietysti muutaman loikan merkeissä. Laukassa Aino levisi helposti käsiin, mutta kun psyykkasin itseni jälleen ratsastamaan kunnolla, tuntui Aino ihan hyvältä! Mielelläni Ainon selkään uudestaan kapuan! 

            

Hoidettuani Ainon (ja donnan) pois, söin vähäiset evääni ja menin hetkeksi videoimaan Poppisen ja Jätkän laiduntamista. Olin suunnitellut siivoavani paskat pois kentältä sen jälkeen, ja jätin myös puhelimeni kentän eteen talikon viereen. Hetken ehdin hevosten kanssa olemaan, kun yhtäkkiä jyrähti oikein kunnolla ja iski kaatosade. Ei siinä vielä mitään, suojasin kameraa sen minkä pystyin ja jäin hevosten luo toiseen päähän laidunta. Kun hevoset sitten yhtäkkiä säikähtivätkin jotain ja lähtivät toiseen päähän painamaan vauhdilla, tajusin puhelimeni olevan yhä edelleen sateessa. Pakko sanoa, että tuli mullekin siinä vaiheessa pieni kiire, ja hevoset tuijottivat kummisaan kun juoksin kompastellen puhelinta pelastamaan.


Puhelin toimi, mutta samalla hetkellä kamera vihelsi pelin poikki, ja pimeni. Paniikissa vaihdoin objektiivia ja kokeilin ottaa akun pois, ja loppujen lopuksi kamera leppyi ja nousi kuolleista. Tajusin pian Jätkän kastuvan ihan läpimäräksi, eikä märällä hevosella ratsastaminen ilman satulaa huvittanut paljoakaan, niinpä hain sen sisään ja harjailin sitä siihen asti kun sade loppui. Tallille tuli kuitenkin muita, enkä viitsinytkään raahata kameraa kentän laidalle kuvaamaan, joten Jätkän ratsastuksestakaan en saanut siis materiaalia. 


Menin Jätkällä ilman satulaa, koska uusi satulavyö oli mennyt rikki. Jätkä oli aivan intopinkeenä ja kunno energiapallo, eikä rauhassa kulkemisesta meinannut tulla mitään. Ajattelin purkavani sen energiaa laukkaamalla reippaasti uralla, mutta ei Jätkä edes laukata pystynyt kun oli niin täpinöissään. Se ei sitten millään meinannut keskittyä, vaan aina olisi painanut jotain peitsintyylistä eteenpäin. Loppuun saatiin kyllä hyviäkin laukkapätkiä, jonka jälkeen olin tyytyväinen ja loppuverryttelyn jälkeen vein Jätkän suoraan laitumelle ja harjasin sitä siellä hieman, koska talliin ei mahtunut, toisen hevosen ollessa ns. väärinpäin, eli peffa ovelle päin. 


Lopulta soittelin äidille ja pyysin hakemaan. Äidillä kesti kuitenkin jonkun aikaa, ja kerkesin vielä vähän lakaisemaan tallia, kuvaamaan hevosia, korjaamaan aitaa jne. Tallin(sekä ainon)omistajan uutta kisahevosta myös katselin pitkän aikaa, ja sitten pääsin lähtemään kotiin n. 7,5 h tallipäivän jälkeen. Jälkeenpäin kuitenkin mietin, että miten ihmeessä sain kulutettua kolmen hevosen ratsastamiseen niin kauan?! No parempi hoitaa asiat rauhassa ja huolella kuin kiirellä!

// Pahoittelut, kun julkaisin vasta nyt, mutta luulin julkaisseeni jo aikaisemmin, mutta en sitten kuitenkaan ollut... Seuraavaa postausta vielä tällä viikolla!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muistathan asiallisen kielenkäytön kommentoidessasi, niin kaikilla on mukavampaa!
HUOM// Kaikki kommentit menevät hyväksynnän kautta, joten ethän lähetä kommenttiasi kahteen kertaan?